❀ Darček na Deň matiek ❀ zľava -15 % na čokoľvek s kódom: Mamička15

Veľká noc v Škandinávii

Veľká noc v Škandinávii je jedinečnou kombináciou kresťanského a pohanského dedičstva. Jedná sa o tradičné sviatky, ktoré pochádzajú z pohanského obdobia a sú pevne späté s prírodou a cyklom ročných období.

Veľká noc v Škandinávii

Staré tradičné zvyky už ale príliš veľa Severanov nedodržiava. Aj keď sú veriaci, náboženskú náplň Veľkej noci vystriedala skôr pragmatickejšia forma osláv spojená s odpočinkom, vychádzkami do prírody alebo stretávania sa so širokou rodinou a priateľmi, keď všetci spoločne oslavujú nový začiatok a príchod dlhších dní po tmavom zimnom období. Z pohanských čias zostal zvyk sprievodov s figurínami stvárňujúcimi tradičné postavy, ako sú veľkonočné čarodejnice alebo mačky.


Na fotografii: Kolekcia kameninového riadu z kolekcie Oiva od Marimekko

Najvýznamnejším symbolom Veľkej noci sú pochopiteľne vajíčka.Tie sú zdobené a využívajú sa ako darček, ozdoba alebo forma zábavy. Často totiž bývajú súčasťou tradičných hier. Medzi také patrí beh s vajcami (æggeløb), kedy účastníci majú za úlohu čo najrýchlejšie dobehnúť do cieľa s lyžicou v ústach, na ktoré je uložené vajíčko, alebo fúkanie peria (puste fjer), kedy proti sebe súťaží niekoľko dvojíc, ktoré sa fúkaním snažia čo najdlhšie udržať perie vo vzduchu. Tieto hry sa v rôznych obmenách hrajú po celej Škandinávii.


Na fotografii: Kolekcia Marimekko, svietniky a misky ByLassen, dóza Wooden od Kristina Dam

Severania tiež posielajú tzv. "priateľské listy" (påskekort) svojim priateľom a rodine. Obvykle obsahujú odkazy o radosti z jara, nového života a priania pevného zdravia. V dnešnej zrýchlenej digitálnej dobe však čoraz viac nad tradičnými papierovými listami prevláda elektronická varianta. Veľká noc na severe je spätá s tradičnými pokrmami, ako sú slané ryby, vajcia plnené kaviárom alebo mäsové rolády.


Na fotografii: Taniere, hrnčeky bez ucha a kanvice na čaj z kolekcie Oiva od Marimekko

Aj v období Veľkej noci sú pre škandinávsky štýl typické jednoduché, prírodné dekorácie. Ako som už spomenula, vajíčka sú tradičným symbolom Veľkej noci. Tá klasická, slepačia alebo husacia, sú zdobené rôznymi technikami, ako je maľovanie, vyrezávanie, leptanie alebo nalepovanie papiera. Vedľa nich ale môžeme nájsť aj vajíčka porcelánové, kovové alebo drevené. V ošatkách či vyrobených hniezdach tvoria dych vyrážajúce dekorácie. Veľkonočné, alebo všeobecne jarné, interiéry sú plné kvetov. Narcisy, hyacinty a tulipány sú doplnené zelenými vetvičkami v štýlovej váze a spoločne zdobia jedálenský stôl alebo police. Často na nich môžeme nájsť zavesené vajíčka alebo nalepené pierka.

Na fotografii: Veľkonočná výzdoba

Kvetinové a jarné vzory sa objavujú aj na riade. Tradičný výrobca škandinávskej keramiky Kähler svoju kolekciu Hammershøi ozdobil veľkonočnými motívmi vďaka spolupráci s ilustrátorkou Rikke Jacobsen, fínska značka Marimekko zase každoročne prezentuje svoj typický kvetinový vzor v rôznych farbách, a ten som si vybrala pre naše tohtoročné. Béžový rad Oiva Unikko sa dokonale snúbi s radom Oiva Terra vďaka zhodnej farebnosti a tvarom. Táto kombinácia je svieža a pritom nijako nevybočuje z mojej farebne neutrálnej zóny. Z týchto kolekcií som zvolila tanieriky a hrnčeky, ktoré som doplnila nádhernou čajovou kanvicou, ktorá kombinuje keramiku v matnom a lesklom povrchu s drevom. Skvelé je, že má aj keramické sitko na sypaný čaj.


Na fotografii: Kolekcia Oiva (prevedenie Terra a Unikko) značky Marimekko od dizajnéra Sami Ruotsalainena

Siahnuť po dóze Wooden Sphere od Kristiny Dam potom bola úplná automatika. Prepojenie materiálu držadla a dózy je úžasné a ja milujem, keď sa tvary a materiály opakujú. Farebné makrónky to celé krásne rozsvietili. Zeleň do stylingu vniesli cibuľoviny v hrnčeku prizdobené pierkami a tiež vetvičky s bielymi narciskami, ktoré som doplnila papierovými vajíčkami. Tie mám doma už niekoľko rokov, ale podobné tento rok ponúka DBKD alebo Storefactory Scandinavia, ktoré na Elarte nájdete tiež.


Na fotografii: Drevená dóza Wooden od Kristina Dam Studio

Vpustite svieži vietor do interiéru aj Vy a oslávte sviatky jari štýlovo :).

Kajastef
 


GalÉria
 



Naposledy pridané

Hore